Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen voor je eigen veiligheid, is het dragen van een cap. Op accommodaties met het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport is het daarom ook verplicht om als ruiter een goedgekeurde cap te dragen.

Waar moet een goedgekeurde cap aan voldoen?

Een cap moet voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG. Hierin is vastgelegd waar alle caps die in Europa verkocht worden aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Er zijn een aantal normen waarmee fabrikanten kunnen aantonen dat ze aan deze richtlijn voldoen.

Norm

De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Deze norm is tijdelijk vervangen door de VG1. Voor de VG1-norm moeten caps een zwaardere test doorstaan op sterkte van de riempjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en natuurlijk schokabsorptie. Uiteindelijk wordt de VG1 weer vervangen door een nieuwe EN1384-norm. Caps die gemaakt zijn vóór eind 2014 (de productiedatum moet in je cap staan) en voldoen aan de norm EN1384:2012 zijn nog steeds veilig. Je mag daar dus gewoon mee rijden.

Hoe weet je of de cap goed past?

Naast de juiste normering is het ook heel belangrijk dat een cap goed past. Zoek een cap daarom zorgvuldig uit en pas diverse maten en modellen, zodat je zeker weet dat je de veiligste cap voor jouw hoofd aanschaft. Om je capmaat te bepalen, meet je met een meetlint de omtrek van je hoofd, zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Het aantal centimeters is je capmaat.

Een cap zit goed als deze niet te los en niet te strak zit en mooi aansluit om je hoofd. Bij een cap met een draaisysteem, is het belangrijk dat je past met het draaisysteem helemaal open. Zit de cap dan goed? Dan heb je de goede maat te pakken. Is hij te los of juist te strak? Kies dan een andere maat of probeer een ander model. Maak dan de riempjes op maat en draai het draaisysteem vast.

Testen

Schud met je hoofd, pak de cap stevig vast en beweeg hem op en neer en loop een paar rondjes door de winkel. De cap moet zo strak zitten dat hij goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt en de kinriem losmaakt. Maar je moet natuurlijk ook geen hoofdpijn krijgen van de cap. Enige speling kun je oplossen met het draaisysteem, maar het is belangrijk dat de schaal van de cap goed aansluit op je hoofd.

Het is belangrijk dat je bij het passen je haar draagt zoals je dat ook tijdens het paardrijden doet. De rand van de cap moet dan ongeveer twee vingerbreedtes boven de wenkbrauwen zitten en de cap hoort recht op je hoofd te staan. Een te ver naar achter gezakte cap kan voor nekletsel zorgen bij een val.

Wanneer een nieuwe?

Veel fabrikanten raden aan om ongeveer iedere vijf jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Ook na een val is het belangrijk om je cap te vervangen. Er kunnen onzichtbare beschadigingen zijn ontstaan die de veiligheid niet ten goede komen. Tot slot is het belangrijk om je cap schoon, droog en op een geventileerde plek te bewaren en alleen schoon te maken volgens de instructies van de fabrikant.