Hoe gedraag ik me in de omgang met het paard?

· Gedraag je rustig op stal!

· Laat een paard altijd weten dat je eraan komt,door bijvoorbeeld zijn naam te roepen.

· Loop nooit (met of zonder paard) vlak achter  een ander paard langs.

· Wanneer je de binnenbak in wil lopen, eerst links, dan rechts en weer links kijken of de doorgang vrij is en dan roepen: "poort vrij". Is de doorgang vrij dan pas naar binnen lopen.          

· Houd bij het opstijgen de regels in acht. Zet het paard op de AC-lijn met de neus richting de zijde met de letters H-E-K. Houd je paard met opstappen altijd vast.

· Begin je met rijden of ben je klaar, ga dan rechtuit vanaf de AC-lijn naar de hoefslag en vervolgens op de linkerhand.

· Verlaat de rijbaan pas als de ruiters van de volgende les de rijbaan zijn  binnengekomen en er voldoende ruimte is in de stallen. Dit is om opstoppingen in de stal te voorkomen.

 

 

 

Manege Ten Eysden is een FNRS manege met vier FNRS sterren en een veiligheidscertificaat. De manege volgt met dit certificaat de eisen die gesteld zijn door de stichting Veilige Paardensport in samenwerking met de stichting Consument en Veiligheid.

Het veiligheidscertificaat houdt in dat de manege moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen die worden gesteld aan de ruiter en het paard. Tegenwoordig kunnen maneges alleen een FNRS manege worden indien zij in het bezit zijn van dit certificaat.

Veiligheidscertificaat

Een FNRS manege betekent dat de manege erkend is door de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). De FNRS is de enige brancheorganisatie die de belangen van erkende maneges behartigt en is opgericht om de kwaliteit van de maneges te waarborgen. De door de FNRS erkende maneges moeten aan een aantal eisen voldoen, bijvoorbeeld accommodatie, stalling, paardenmateriaal, harnachement, verzorging van de paarden en alleen met gediplomeerde instructie. Jaarlijks worden deze maneges door de FNRS gecontroleerd. Een FNRS manege kan tevens sterren verdienen die met de luxe van het bedrijf te maken hebben. MTE heeft VIER sterren. Wie goed wil leren paardrijden, doet er dan ook verstandig aan les te nemen bij een FNRS manege. Een FNRS manege is herkenbaar aan het blauwe bord met een ruiter erop dat bij de ingang van de binnenmanege hangt.

FNRS

 

Rijlaarzen zijn nodig om de juiste beenligging te bevorderen en de benen te beschermen. Goede rijlaarzen hebben een gladde zool zodat je voet niet kan blijven vastzitten in de stijgbeugel. Let bij het kopen van rijlaarzen op een goede pasvorm. Eventueel mag er worden gereden met jodhpurs (speciale paardrijdlaarsjes) of rijschoenen met chaos. Het rijden met (gym)schoenen of gewone regenlaarzen is niet toegestaan.

VEILIGHEID